En equiterapeut behandlar hästar med störningar i rörelseapparaten. Behandlingsmetoderna liknar dem som används av en fysioterapeut, såsom mobilisationstekniker, stretching och träningstips. På så sätt kan man säga att en equiterapeut är en fysioterapeut för hästar.
I Sverige finns det olika sätt att bli equiterapeut. Om man vill bli legitimerad fysioterapeut som även är godkänd inom veterinärvården, måste man först genomgå fysioterapiutbildningen. Efter det måste man ha arbetat som fysioterapeut för människor i 2 år innan man kan specialisera sig på hästar (eller hundar).
Man kan också välja att genomgå en 3-årig utbildning till equiterapeut utan att ha genomgått fysioterapiutbildningen. Det beror på att titeln ”djurfysioterapeut” inte är skyddad i Sverige.
En liknande skillnad finns också mellan en certifierad hundfysioterapeut och en legitimerad fysioterapeut som är specialiserad på hundar.
Efter min fysioterapiutbildning har jag genomgått en ytterligare specialistutbildning för djur som omfattade både hundar och hästar. Därför använder jag titeln djurfysioterapeut istället för equiterapeut/hundfysioterapeut.