Om mig

Jag heter Jorine van der Poel, en nederlandsk fysioterapeut (och nu också legitimerad här i Sverige) för människor, hundar och hästar. Och sedan juli 2022 bor jag i Edebäck. Jag flyttade hit med min hund Joy och tillsammans njuter vi av den vackra naturen. Tillsammans gillar vi att canicrossa i skogen. Speciellt Joy tycker att en dag utan att springa är en dag utan liv. 😉

Jag har alltid varit en stor älskare av natur och friluftsliv och det är en av de främsta anledningarna till att Edebäck och Sverige i allmänhet blev så attraktivt. Jag växte upp på landsbygden i norra Nederländerna. Hemma hade vi många djur och i alla mina första jobb spelade djurvård en stor roll. När jag var 13 år gammal fick jag min första häst, ett friesersto som hette Roos. Att ha en egen häst fick mig att inse att jag ville göra saker annorlunda än vad som var vanligt i ridskolorna. Jag ville komma närmare min häst och göra saker utifrån en kontakt med den och inte med kraft. Detta satte mig på en resa som gav mig många tankar om mig själv, min häst och livet i allmänhet. Roos var ett mycket speciellt klokt sto och en fantastisk ledare för vår lilla flock på fyra hästar. Hon lärde mig de första sakerna om vad ledarskap handlar om och med Aroha fortsatte jag denna inlärningsprocess. Jag fick Aroha när hon var 1 1/2 år och jag ville lära och träna henne själv, mest av allt ville jag att hon skulle vara fri och lycklig i det vi gjorde tillsammans. Vi tillbringade några riktigt speciella år tillsammans med mycket speciella stunder men också mycket viktiga lärdomar. Jag namngav henne innan jag kände till den fullständiga översättningen av hennes namn och det slutade med att det blev perfekt passande.

Ordet Aroha intar en framträdande position inom maorispråket i Aotearoa Nya Zeeland. Maorispråket innehåller minnet av en tid då Arohas kraft förstods och respekterades av alla. Aroha är den kreativa kraften bakom alla drömmar. Aroha definierar stort ledarskap, garanterar personlig framgång och inspirerar oss att göra det lilla extra. Aroha betyder kärlek. Men när vi utforskar dess rötter ger Aroha ett djupt budskap om kärlek som inte är allmänt känt.

ARO är tanke, livsprincip, att vara uppmärksam, att fokusera, att koncentrera sig. RO är inre, inombords, introspektion. HA är livskraft, andning, energi. OHA är generositet, välstånd, överflöd, rikedom.

”Aroha” kan beskrivas som den bindande kraften i allt som är.

Värdet Aroha beskrev vad hon betydde för mig, men det är också vad jag vill lägga in i mitt arbete. Min vän Aroha finns inte längre fysiskt med mig, men de lärdomar hon gav mig och kraften bakom hennes namn finns fortfarande kvar. Precis som med alla vi möter och förlorar igen kommer de saker vi upplevde och lärde oss av dem alltid att vara en del av oss.

Med de erfarenheter jag hade av mina egna hästar började jag ge rid- och marklektioner. Detta fick mig att bli ännu mer intresserad av hur häst och ryttare rör sig tillsammans och ledde till att jag började studera fysioterapi. Efter min examen som fysioterapeut började jag arbeta inom primärvården och fortsatte samtidigt med studierna för djurfysioterapi. Darefter fortsatte jag att arbeta som sjukgymnast och startade Living Aroha för att arbeta som djurfysioterapeut.

Nu när jag bor här kommer jag att fortsätta mitt arbete som djurfysioterapeut här för att förbättra livskvaliteten och hålla djur och deras ägare glada och friska. Alltid med Arohas kraft bakom mina handlingar.